Canon představuje Océ Colorado 1640 – první roll-to-roll tiskárnu využívající nejnovější technologii UVgel

PRAHA, 16. března 2017 – Společnost Canon, lídr v oblasti digitálního zpracování obrazu, hrdě představuje Océ Colorado 1640, první velkoformátovou roll-to-roll tiskárnu o šířce 64 palců využívající novou tiskovou technologii UVgel.

Oce Colorado 1640 BCK.jpg

Canon technologii UVgel navrhl s cílem zajistit dosud nevídanou produktivitu i vynikající kvalitu výstupů na široké škále médií a nabídnout tak optimální řešení pro různorodé způsoby použití. Tiskárna Océ Colorado 1640 staví na přínosech technologie UVgel i na nejnáročnějších průmyslových standardech a může proto naplňovat požadavky firem všech velikostí i v obdobích špičkové poptávky po tiskových službách. Koncoví klienti tak mají v případě velkých produkčních objemů velkoformátové grafiky jistotu dostatečně rychlého splnění zakázky.

„Poptávka po velkoformátových grafických aplikacích je na vzestupu a firmy, které působí v této oblasti, mají zájem rozšířit své portfolio a chopit se nových příležitostí k podnikatelskému růstu,“ říká Mark Lawn, ředitel Graphic & Communications Group ve společnosti Canon Europe. „Až doposud musely tyto firmy přistupovat k podstatným technologickým kompromisům mezi rychlostí, kvalitou a možnostmi výběru médií. Uvedením tiskárny Océ Colorado 1640 s technologií UVgel přináší Canon na trh optimální rovnováhu mezi kvalitou, produktivitou, automatizací, různorodostí využití i provozními náklady. Naše nová tiskárna posouvá hranice rollto-roll tisku a umožňuje společnostem, které působí v oblasti grafiky, další rozvoj prostřednictvím rozšíření jejich schopností a uchopení nových obchodních příležitostí.“

Průlom v produktivitě
Nová Océ Colorado 1640 je rychlejší než jakákoli jiná tiskárna v tomto segmentu a díky špičkové rychlosti tisku 159 m2 za hodinu využitelné například při výrobě billboardů nebo venkovních bannerů nabízí poskytovatelům tiskových služeb bezprecedentní úroveň produktivity. Dokonce i v případě tisků s důrazem na maximální kvalitu výstupů – například pro zblízka prohlížené materiály v interiérech – se může tiskárna pochlubit rychlostí 40 m2 za hodinu.

Inkoust Canon UVgel se vyznačuje okamžitým „přilnutím“ k povrchu. Výsledkem je řízené a velmi přesné umístění tiskové kapky s jeho minimálním zvětšením. Díky minimalizaci rozptylování inkoustu do okolí i omezení jeho splývání na médiu lze požadovaný objem inkoustu vytisknout v každém průchodu, což výrazně urychluje produkci. Tiskové výstupy se tak vyznačují bohatým a intenzivním obrazem i při vysokých rychlostech.

Nejmodernější systém nízkoteplotního LED UV vytvrzování funguje nezávisle na tiskovém vozíku a UV vytvrzení po samotném tisku je tak plně rovnoměrné. Tento způsob vytvrzování významně přispívá k rychlosti i kvalitě tisku. Výstupy vytvořené pomocí technologie UVgel jsou tak okamžitě suché a připravené pro dokončovací úpravy nebo laminaci – jde o ideální řešení pro situace, které vyžadují rychlé zpracování zakázek a umístění výstupů.

Produktivitu tiskárny Océ Colorado 1640 zvyšuje i konfigurace se dvěma rolemi, díky které mohou poskytovatelé tiskových služeb plynule přecházet mezi dvěma typy a velikostmi médií a zajistit tak rychlejší smíšenou produkci.

Vynikající kvalita
Océ Colorado 1640 se může pochlubit vynikající obrazovou kvalitou, která je stejná pro všechny opakované výtisky. Díky přesnému a okamžitému „přilnutí“ inkoustu je výsledný obraz velmi ostrý, s minimálním zvětšením bodů a s prakticky nulovým výskytem nežádoucích rozptýlených kapek. Technologie UVgel navíc umožňuje vysokou a stabilní kontrolu nad jednotlivými body a zajišťuje tak vynikající konzistenci barevného podání napříč celým výtiskem.

Součástí technologie UVgel je i tisková hlava, která využívá patentované akustické vzorkování pro průběžné sledování trysek umožňující detekovat a korigovat jejich nedostatečný výkon a prakticky úplně tak bránit vzniku bílých čar. Akustické vzorkování proto přináší bezobslužný tisk a snižuje tak množství odpadu v podobě nepovedených výtisků.

U všech roll-to-roll tiskáren je důležitým předpokladem pro zajištění vysoké kvality výstupů a různorodosti využití přesnost, s jakou tiskárna posouvá médium. V případě této nové tiskárny stojí za vysokou přesností manipulace s médii jak těžký robustní rám spolu s prvotřídní tuhostí celého zařízení, tak i použití průmyslových komponent. Systém navíc využívá i optickou zpětnou vazbu, která neustále monitoruje posun média a automaticky v případě potřeby koriguje délku následného kroku.

Široká škála využití
Océ Colorado 1640 je ideální tiskárnou pro produkci materiálů určených pro vnitřní i venkovní použití, a to včetně plakátů, bannerů, venkovních značení, materiálů pro podporu prodeje, billboardů, okenní grafiky, nálepek i zakázkových tapet.

Technologie UVgel využívá nízkoteplotní LED vytvrzování, díky kterému dochází jen k naprosto minimálnímu ovlivnění média – škála potisknutelných substrátů je tak mnohem širší a zahrnuje například tenké i na teplo citlivé materiály.  UVgel inkoust navíc neobsahuje žádnou vodu, což výrazně snižuje nabobtnání média, a tedy zlepšuje i jeho rozměrovou konzistenci.

UVgel inkoust zajišťuje široký barevný gamut srovnatelný s eco-solventními inkousty, ale s dopady na životní prostředí a bezpečnostním profilem latexových a UV inkoustů. Tisky vytvořené pomocí technologie UVgel jsou odolné, barevně stálé a vysoce odolné vůči negativním vlivům, které jsou typické pro venkovní prostředí. Výstupy jsou navíc bez zápachu a neobsahují VCL, a splňují tak nejpřísnější ekologické normy pro použití v interiérech.

Rychlejší návratnost investic
Canon tiskárnu Océ Colorado 1640 navrhl s orientací na nízké celkové provozní náklady, a tedy i s cílem nabídnout zákazníkům rychlejší návratnost investic. Technologie Canon UVgel umožňuje ve srovnání s konkurenčními způsoby tisku snížit spotřebu inkoustu až o 40 procent, a to díky efektivnějšímu způsobu vystřelování kapiček inkoustu, podstatně menší spotřebě inkoustu při údržbě trysek i odstranění potřeby použití optimizerů pro fixaci pigmentu na povrchu média.

Podpora automatizace ze strany nové tiskárny umožňuje zkrátit čas nutný pro její obsluhu, a to až na třetinu ve srovnání s konkurenčními technologiemi. Konkrétním příkladem může být využití jedinečného systému se dvěma rolemi, který snižuje časové nároky spojené s vkládáním médií. Již v samotném návrhu tiskárny tak Canon zohlednil požadavky na maximální dobu provozuschopnosti i minimální nároky na údržbu.

„Canon v nové tiskárně Océ Colorado 1640 přináší do světa roll-to-roll tisku zásadní inovace, díky nimž mohou poskytovatelé tiskových služeb zaměření na produkci menších objemů přejít nákladově přijatelným způsobem ke skutečně produkčnímu tisku. Navíc s možností rychlé návratnosti investic. Poskytovatelům tiskových služeb, kteří již s velkými objemy pracují, nabízí Océ Colorado 1640 jedinečnou a nákladově přijatelnou univerzální technologii,“ pokračuje Mark Lawn.

„Technologie UVgel je klíčem k odhalení úplného potenciálů z pohledu produktivity i portfolia nabízených tiskových služeb a představuje opravdu mocnou platformu pro úspěšnou expanzi. A to v široké škále tiskových aplikací z oblasti venkovního značení i grafického tisku,“ dodává Mark Lawn.

Veřejné premiéry v rámci regionu Evropy, Středního východu a Afriky se nová tiskárna Océ Colorado 1640 dočká na veletrhu FESPA 2017, který proběhne na výstavišti v Hamburku ve dnech 8. až 12. května 2017.