6. setkání nakladatelů se neslo v duchu nových trendů v tisku knih

PRAHA, 19. dubna 2018 – Knižní trh se mění a s ním i knižní nabídka. Kde dříve bylo méně titulů ve vyšším nákladu, se nyní vydává větší počet titulů s nižším nákladem. Na tuto situaci musí zareagovat polygrafický průmysl, jelikož ofsetový tisk se v nově nastalém případě začíná prodražovat a je neefektivní. Společnost Canon reaguje na změny knižního trhu a přináší řešení v podobě výhodných digitálních tiskových technologií. Na toto téma se zaměřilo také 6. setkání nakladatelů s výrobcem knih, které uspořádala společnost PowerPrint ve svém sídle v Horoměřicích u Prahy dne 10. dubna 2018.

Publishers

Změna knižního trhu
Zvyšující se počet vydávaných titulů v nižších nákladech silně nahrává inkoustovým digitálním technologiím. Na ofsetu už se nevyplatí tisknout v nízkém nákladu a proto je-li potřeba, nastupují digitální technologie. Společnost Canon je jednou z těch, kteří tyto technologie nabízejí a tím dovolují nakladatelům přizpůsobit se novým trendům v tisku knih. Digitální tisk umožňuje nakladatelům pružněji reagovat na poptávku a zejména si poradí se skladovými problémy, se kterými se často nakladatelé potýkají. Nehrozí přeskladněnost některým titulem, jelikož je možné tisknout přesně na poptávaný počet, a naopak možný dotisk titulu nevyjde draho a je bezproblémový. To je jen jedna z mnoha výhod digitálního tisku knih.

Přednášky na setkání nakladatelů
Téma potřebné reakce nakladatelů na změnu knižního trhu bylo na setkání nakladatelů tím nejzásadnějším. Po krátkém uvítání účastníků moderátorem akce panem Martinem Novotným začal přednáškový blok. Pan Zdeněk Janovec a Jiří Brynda ze společnosti PowerPrint na začátku setkání pohovořili o digitálním tisku knih a jeho novinkách. Dalším řečníkem byl pan Martin Novotný ze společnosti Grafie a ten účastníky seznámil se současnými trendy ve světě tisku. Nakonec zástupce společnosti Canon pan Martin Křikava účastníky informoval o výhodách digitálního tisku knih na inkoustových technologiích oproti tradičnímu ofsetovému tisku. K vidění byly i vzorky knih tištěných na inkoustových zařízeních Canon a následně knihařsky zpracovaných ve společnosti PowerPrint (vazba V1, V2, V4, V8). Následovala moderovaná diskuze vedená panem Martinem Novotným, který svými odbornými polygrafickými znalostmi vhodně doplňoval ostatní respondenty. V další části setkání se účastníci mohli podívat přímo na produkci malonákladového tisku a výroby šitých knih.

Akce byla velmi úspěšná, zúčastnilo se jí bezmála 50 lidí z 29 firem – od samonakladatelů a malých nakladatelství až po velké nakladatelské domy, jejichž zaměřením jsou jak beletristické tituly, tak například učebnice či fotopublikace.

PowerPrints.r.o. je společnost zaměřující se na malonákladový tisk knih a poskytování tiskařských služeb veřejnosti. Byla založena v roce 1998 a od té doby se úspěšně drží na trhu se svou filozofií, že není třeba být dravý a agresivní, nýbrž dlouhodobě kvalitní a spolehlivý. Řadí se svou produkcí mezi největší digitální tiskárny v České republice.

CanonCZ s.r.o. je leaderem v oblasti inkoustových technologií a významným inovátorem v digitálním tisku knih. Nové technologie Canon, využívané na tiskových systémech cílených do Graphic Arts prostředí (tradiční polygrafie), jsou kvalitou tisku i použitelnými médii srovnatelné s tradičními ofsetovými stroji a v rámci produkčních linek, doplněných dokončovacími systémy, dokáží vytvořit šitou vazbu s měkkými i tvrdými deskami. Lze ji uplatnit nejen u knih, ale také u barevných letáků i časopisů.

Grafie CZ, s.r.o. je společnost zabývající se polygrafickým průmyslem ve všech jeho odvětvích. Jsou konzultanty, projektanty, pořádají vzdělávací kurzy a v rámci vydavatelství Grafie vydávají Noviny pro grafický průmysl – čtrnáctideník, určený odborné i laické veřejnosti v grafickém a polygrafickém průmyslu ale i společnostem, které se zabývají výrobou polygrafických produktů.

Canon slaví zisk šesti prestižních ocenění TIPA Awards pro rok 2018 2018 TIPA Awards

PRAHA, 19. dubna 2018 – Společnost Canon pro rok 2018 získala od světové fotografické a tiskové asociace Technical Image Press Association (TIPA) šest prestižních ocenění. Asociace TIPA Canon za jeho technické inovace ocenila už 24. rok za sebou – poprvé se tak stalo v roce 1991. Šestici oceněných produktů tvoří pro tento rok čtyři fotoaparáty, jeden objektiv a jeden blesk. Jejich společným prvkem je skutečnost, že dokáží vyhovět různorodým typům uživatelů. Ocenění budou slavnostně předána 26. září 2018 na veletrhu photokina 2018, který proběhne v Kolíně nad Rýnem.